Een van de leden van de Commissie kwam op het idee om weer eens een ouderwetse Hollandse Avond te organiseren, zoals we ooit zijn begonnen met de Amsterdamse Live Avond’. Eenzelfde opzet met een aantal bekende artiesten is helaas onbetaalbaar geworden. Toen kwam de mogelijkheid van de RADIONL op ons pad. Een vier uur durende show gepresenteerd door DJ Hessel Wijkstra met optredens door een aantal artiesten.
Zaterdagavond 1 April 2023 in Zaal Gieling Groessen
In het contract staat onder andere: ‘De show straalt ongedwongen gezelligheid uit en neemt artiesten mee die RADIONL dagelijks draait. De namen van deze artiesten worden een paar weken voor 1 april pas bekend gemaakt. Hessel heeft sinds 4 jaar een duo met zijn vriendin Ineke en zingt in de show bekende liedjes in de sfeer van weleer. Aangevuld met 3 andere artiesten die RADIONL meeneemt. Deze setting is uitermate toegankelijk, gezellig en meezingbaar voor jong en oud met niet onbelangrijk op een “normaal” geluidsniveau. RADIONL maakt een radiocommercial die ca 100 km rondom het evenement wordt uitgezonden vanaf 14 dagen voor 1 april’.
Met dank aan onze hoofdsponsor Van Ussen Tweewielers Zevenaar. En de overige sponsors ARGI Didam, Tempodeur Duiven, Zaal Gieling Groessen, Van Wely Leidekkers Groessen, Assurantiekantoor Lentjes en Zn., Branch Media, Ariese Vastgoedonderhoud Groessen en Lentjes Grondverzet Groessen. Dankzij deze sponsors kan de entree tot €10,- worden beperkt. E-tickets zijn te koop via onze webshop. Hou de social media in de gaten over informatie over de artiesten en voorverkoop. Aan de zaal bedraagt de entree € 12,50 (onder voorbehoud, want VOL=VOL).
Geschiedenis van ‘Gruosna 838’
Amsterdamse Live Avond van 2002 – 2015
Commissie Amsterdamse Live Avond
Hoe begint nou een idee om zoiets te organiseren in Groessen? Heel simpel! Een stel Groessenaren gaat in 2001 na een Ajax-wedstrijd naar café Meerzicht, waar destijds veel Ajax-supporters te vinden waren. Daar stond een kastelein die zingend en tappend achter de bar de sfeer opzweepte. En in Braamt (de Olde Boerderi-j) werd toen ook al een Amsterdamse Avond gehouden, waar Peter Borkes optrad. Dat sfeertje moeten we in Groessen ook kunnen organiseren, dacht o.a. René van Brandenburg. In een gesprek met Peter Berendsen en Rob Wilting werd daarvoor de basis gelegd. Zaalhouders Theo en Rob Gieling stonden garant en verleenden alle medewerking. René werd samen met zanger Peter Borkes en Teun de Koning van het artiestenbureau verantwoordelijk voor de artiestenkeuze. Een gedreven presentator werd gevonden in Sjef Holland, die in 2002 jubileumprins (44 jaar) van De Deurdreiers was. De commissie was geboren en ging aan de slag, toen nog niet onder de Deurdreiersvlag. Om naamsbekendheid te stimuleren werd in de eerste twee jaren ’s middags een Herman Brood tentoonstelling georganiseerd, met kunstwerken en replica’s van Herman Brood. Vanaf 2003 is Geert Smits aangeschoven bij de commissie, wat ook het moment was dat de commissie onderdak vond bij De Deurdreiers. En sinds 2010 is Theo Gieling officieel de commissie komen versterken. Een aantal jaren was de zaal snel uitverkocht, maar die luxe is verleden tijd, als gevolg van het snel groeiende aanbod van soortgelijke feesten. De commissie moet daarom steeds met nieuwe ideeën komen. Soms lukt dat goed, maar ook zijn er tegenvallers, maar dat houdt de oganisatie scherp.
Initiator René van Brandenburg (voor insiders ‘Pam’) ziet er op toe dat de aankleding van de zaal en de entree elk jaar iets speciaals heeft. De eerste jaren werd zelfs de complete Mokumse Bar uit Braamt erbij gesleept. Een draaimolen werd getimmerd met op de voorgrond het podium voor de artiesten en in de zaal een gezellig Mokums terrasje waar de oudere gasten op een verhoogd podium konden zitten. Hij bouwde allerlei attributen, zoals een orgeltje, schilderde zelf de banners, enzovoorts. Sjef Holland verzorgde jarenlang de presentatie. Peter Berendsen en Rob Wilting zorgen voor de voorverkoop, garderobe, licht, geluid, enz. Rob Gieling zorgt voor de zaalinrichting en regelt de ‘natjes’ en ‘droogjes’. Geert Smits houdt het financiële in de gaten en verzorgt de publicaties. Theo Gieling zorgt voor een goed verloop van de toegangscontrole, en assisteert de andere leden waar nodig is.
De Commissie Amsterdamse Avond bestaat uit initiator René van Brandenburg, Peter Berendsen, Sjef Holland, Rob Wilting, Rob Gieling, Theo Gieling en Geert Smits.
DATA EN WETENSWAARDIGHEDEN “Amsterdamse Live Avond”
30 maart 2002 (Paaszaterdag)
De eerste Amsterdamse Live Avond, voorafgegaan door een middagexpositie met werken van Herman Brood (door verzamelaars Robert van Rheenen uit Doetinchem en Jack van Pol uit Wageningen). Avond-artiesten: Peter Borkes, Emile Hartkamp en DJ Maik Gerritsen. (kaartverkoop ongeveer 200).
19 april 2003
De tweede Amsterdamse Live Avond, wederom voorafgegaan door een middagexpositie met werken van Herman Brood. Jos Bos zat met een (nep-)accordeon aan de deur.
Avond-artiesten: Lesley Williams (Hazes-imitator), Peter Borkes, Emile Hartkamp en DJ Maik Gerritsen. (kaartverkoop ongeveer 360).
10 april 2004
Geen middagprogramma. Artiesten: Renee de Haan, Peter Borkes, Emile Hartkamp en DJ Theo ter Horst. (kaartverkoop ongeveer 750).
26 maart 2005
Artiesten: Marianne Weber, Rob Groenendijk, Emile Hartkamp, Peter Borkes en DJ Sjaak van Bindsbergen. (kaartverkoop ongeveer 825).
15 april 2006
Artiesten: Koos Alberts, Sugar Lee Hooper, Arne Jansen, Peter Borkes en DJ Sjaak van Bindsbergen. (kaartverkoop ongeveer 890).
7 april 2007
Artiesten: Jannes, Dennie Christiaan, Peter Borkes, Emile Hartkamp en DJ Sjaak van Bindsbergen. (kaartverkoop ongeveer 940).
22 maart 2008
Artiesten: Corry Konings, Imca Marina, Peter Borkes, Emile Hartkamp, Dennis Versluys en DJ Sjaak. (kaartverkoop ongeveer 1.000).
11 april 2009
Artiesten: George Baker, René Schuurmans, Peter Borkes, Emile Hartkamp, Dennis Versluys en DJ Sjaak. (kaartverkoop ongeveer 895).
3 april 2010
Artiesten: Ronnie Ruysdael, Bonnie St. Clair, Peter Borkes, Emile Hartkamp, Dennis Versluijs en DJ Sjaak. (kaartverkoop ongeveer 340).
23 april 2011 (2e lustrum)
Artiesten: Sieneke Peeters, Dirk Meeldijk, Jan Keizer en Anny Schilder, Henk Wijngaard, Peter Borkes, Emile Hartkamp en Dennis Versluijs. (kaartverkoop ongeveer 760).
7 april 2012
Artiesten: Helemaal Hollands, Stef Ekkel, Peter Borkes, Emile Hartkamp, Dennis Versluijs en DJ Sjaak. (kaartverkoop ongeveer 405).
30 maart 2013
Een speciaal jaar. Eerst is samenwerking gezocht met Jongerensoos Rinoceros met het idee om een talentenjacht te organiseren. Drie winnaars mogen optreden op de Amsterdamse Avond. De winnaar daarvan wordt uitgenodigd voor een demo-opname in de studio met Emile Hartkamp. Op 8 en 22 maart hebben zes kandidaten opgetreden: Naomi Beijer, Timo Hulshorst, Celine van Brandenburg, Pascal Staring, Bianca de Dreu en Femke Hengeveld. De jury tijdens de voorrondes en de finale bestaat uit Dennis Versluijs, Leo van Onna (prins van De Deurdreiers), Renee Ebbers (van koor ‘In Between’), Teun de Koning (van Lukassen Produkties) en op 30 maart ook componist-producer-zanger Emile Hartkamp. Bianca, Naomi en Femke waren de gelukkigen. Femke won uiteindelijk met ‘I’ve got the music in me’. Dit was super leuk om te organiseren!
Artiesten: Jetti Paletti, Willem Barth, Peter Borkes, Emile Hartkamp, Dennis Versluijs en DJ Sjaak. (kaartverkoop ongeveer 370).
19 april 2014
Artiesten: Lesley Williams, Peter Borkes, Emile Hartkamp, Dennis Versluijs en DJ Sjaak.
Met gastoptredens van twee winnaressen van de talentenjacht in 2013, Femke Hengeveld en Bianca de Dreu. Bij de entree was een ludiek optreden door het Loo-Groessens Dweilorkest ‘Oeverloos’. (kaartverkoop ongeveer 200).
28 februari 2015 (Grande Finale)
Deze 14e en tevens laatste Amsterdamse Avond is speciaal: Gezamenlijk afscheid van Mokumse formule en van de band Commercial Break, die jarenlang ons Prinsenbal begeleidde).
Artiesten: Peter Borkes, Emile Hartkamp en Dennis Versluis. (kaartverkoop ongeveer 435)
‘Gruosna 838’ vanaf 2016
Na 14 jaar Amsterdamse Live Avond was het voor de commissie een uitdaging om met iets nieuws te komen. Stoppen was geen optie, maar de formule met Hollandse artiesten was uitgeput. Door in 2016 te kiezen voor een nieuwe naam ‘Gruosna 838’ stond de weg open om ook eens met een ander thema te komen. Zo is de commissie aan de slag gegaan met ‘De Jeugd van Vroeger’, een Schlagermiddag, Brommertoertochten, ’75 jaar vrijheid vieren we samen’, en wie weet komt er ooit weer een Amsterdams feestje.
Waar komt die naam Gruosna 838 vandaag?
We zijn op de naam ‘Gruosna 838’ gekomen door in de Groessense geschiedenis te duiken. Gruosna is de benaming van Groessen zoals dat voor het eerst voorkwam in een officiële akte, en dat was in het jaar 838.
De commissie spreekt het op z’n dialect uit als ‘Groe-se 8-3-8’.
Data en wetenswaardigheden “Gruosna 838”
12 maart 2016
“De Jeugd van Vroeger” (1) was zeer bewerkelijk en succesvol. Alle oud-discotheken in de Gemeente Duiven werden betrokken. De Waay, De Tackel, De Uitlaat, De Herberg, Octopus en Rinoceros. Ieder leverde een play-list en een DJ. Het orkest was van Jan van de Boom ‘Sinusgroup’ en DJ Sjaak. Intussen was er gelegenheid om eventueel nog bestaande ‘museumstukken’ tentoon te stellen, plus een aantal oude brommers, om het ‘brommers kieken’ gevoel re benadrukken. (kaartverkoop ongeveer 660).
1 april 2017
“De Jeugd van Vroeger” (2) met de ‘192 Drive-Inn-Show’. De voorbereidingen waren doorregen met emotionele gebeurtenissen. Ziekte en overlijden van mensen die heel dicht bij de commissieleden stonden hebben een flinke impact gehad op het enthousiasme tijdens de organisatie. Op 1 april begon de dag het met een mooie opzet van een brommertoer compleet met een tentoonstelling in de zaal. En ’s avonds werd teruggegaan in de tijd met ‘192TV’. Herman Ross had een prachtig decor gemaakt, maar we misten die avond de echte spirit. (kaartverkoop ongeveer 110)
24 juni 2018
Voor het eerst is dit jaar geen eigen programma. Maar wel een speciale brommer-toertocht welke tijdens de Manifestatie Das Groessen werd opgezet. Dat was een geslaagde samenwerking.
15 april 2019
Schlagermiddag met ‘Die Powerhosen’ en DJ William Boekhorst.(kaartverkoop ongeveer 320).
Jaar 2020 en 2021 geen activiteiten
In verband met de Corona-Pandemie kon het uitgebreide programma van “75 jaar vrijheid vieren we samen” geen doorgang vinden. Eerst zou het in maart 2020 zijn, dan weer uitgesteld tot november 2020, toen weer uitstel naar november 2021, maar het werd uiteindelijk 17 april 2022.
17 april 2022
“75 jaar vrijheid vieren we samen” werd alsnog een feestavond met Nederlands- en Duitstalige live muziek. Peter Borkes nam het Duitse voor zijn rekening en Ronnie Ruysdael het Hollandse. De Retteketet Showband maakte er een perfecte avond van. Het aantal bezoeker was ongeveer 400, dat viel tegen, wellicht dat velen werden weerhouden door coronavrees. Er was ook geen Duitse delegatie aanwezig, wat oorspronkelijk wel de bedoeling was. Wel kwam het Jumelagecomité Duiven op bezoek met een attentie.
Brommers Kieken (Liemerse Toertocht)
1 april 2017
Brommers Kieken (1) op dezelfde dag als ‘De Jeugd van Vroeger’ (18 deelnemers)
24 juni 2018
Brommers Kieken (2), als onderdeel van de Manifestatie ‘Das Groessen’ (33 deelnemers)
15 juni 2019
Brommers kieken (3) met 31 deelnemers.
12 september 2021
Brommers Kieken (4) met 52 deelnemers en Finish op het terrein van de Zeepkistenrace.
11 september 2022
Brommers Kieken (5) met 53 deelnemers en Finish op het terrein van de Zeepkistenrace.
SUCCES DELEN MET DE GROESSENSE GEMEENSCHAP
Omdat het jarenlang financieel voor de wind ging, vond de commissie dat dit gedeeld moest worden met de Groessense gemeenschap. In een dorp heb je elkaar nodig, je zoekt elkaars hulp in mindere tijden, dus in goede tijden mag je dat ook laten merken. In dit geval is dat in de vorm van schenkingen gedaan:
- In 2019 € 500 aan de “Stichting vrienden van de Joannesschool”
- In 2015 € 425 aan het team van Alpe D’Uzes
- In 2011 € 500 aan de Bond van Ouderen (jubileum)
- In 2010 € 500 aan Jongerensoos Rioceros (jubileum)
- In 2009 € 500 aan kerkkoor ‘In Between’
- In 2008 € 100 aan Scouting Groessen
- In 2007 € 600 voor aanlichten Andreaskerk (actie Ronde van Gelderland)
- In 2006 € 500 voor de Muziekkoepel (actie Dorpsraad)
- In 2005 € 500 aan Muziekvereniging St. Andries (jubileum)