We hadden het ons zo mooi voorgesteld, een themafeest in het kader van 75 jaar bevrijding dat we voor 22 maart 2020 hadden gepland. Dat was dus net op het moment dat de corona-pandemie uitbrak, daarom maar uitstellen tot september 2020 dachten we. Maar ja, de corona bleef aan de macht, en blijft dat nog lange tijd. Nu hopen we van harte dat we met zijn allen in november 2021 weer een feestje durven te bezoeken!

Zaterdagavond 20 November 2021 in Zaal Gieling Groessen

Als de omstandigheden het toelaten gaan we er een mooi feest van maken. Onze artiesten staan te popelen om op te treden. Behalve onze artiesten Peter Borkes en Ronnie Ruysdael hebben we niemand minder dan de Retteket Showband mogen contracteren.

Het thema blijft ’75 jaar vrijheid vieren we samen’ ook al zijn we inmiddels een jaar verder. Als Commissie ‘Gruosna 838’ kunnen we de wereld niet verbeteren. Maar we kunnen wel een kleine bijdrage leveren aan de verbinding tussen mensen, en hoe kan dat beter dan met een gezamenlijk feest: Duits- en Nederlandstalige feestmuziek. Bij onze partnergemeente Gemünden am Main hebben we dit gebeuren onder de aandacht mogen brengen, en wellicht komt een delegatie van hen op bezoek.

Zaterdagavond 20 november 2021 in Zaal Gieling vanaf 20:00 uur. Met de Retteketet Showband en Duitstalig entertainment door Peter Borkes en Nederlandstalig entertainment door Ronnie Ruysdael.

Met dank aan onze hoofdsponsors: Van Ussen Tweewielers, Tempodeur Duiven, VIG Support en Zaal Gieling Groessen. En door de overige sponsors: Argi Didam, Gemeente Duiven, Berendsen Natuursteen Tegelwerken, Van Wely Leidekkers, Assurantiekantoor Lentjes en Zn. en Branch Media.

Dankzij een aantal sponsors kan de entree tot €10,- worden beperkt. De tickets die inmiddels waren verkocht blijven uiteraard gelden. Wanneer we zeker weten dat alles kan doorgaan zullen we starten met de verkoop van E-tickets via onze webshop. Hou de social media in de gaten over informatie over de voorverkoop.

DLHG_Logo_1

Geschiedenis van ‘Gruosna 838’

Amsterdamse Live Avond van 2002 – 2015

Commissie Amsterdamse Live Avond

Hoe begint nou een idee om zoiets te organiseren in Groessen? Heel simpel! Een stel Groessenaren gaat in 2001 na een Ajax-wedstrijd naar café Meerzicht, waar destijds veel Ajax-supporters te vinden waren. Daar stond een kastelein die zingend en tappend achter de bar de sfeer opzweepte. En in Braamt (de Olde Boerderi-j) werd toen ook al een Amsterdamse Avond gehouden, waar Peter Borkes optrad. Dat sfeertje moeten we in Groessen ook kunnen organiseren, dacht o.a. René van Brandenburg. In een gesprek met Peter Berendsen en Rob Wilting werd daarvoor de basis gelegd. Zaalhouders Theo en Rob Gieling stonden garant en verleenden alle medewerking. René werd samen met zanger Peter Borkes en Teun de Koning van het artiestenbureau verantwoordelijk voor de artiestenkeuze. Een gedreven presentator werd gevonden in Sjef Holland, die in 2002 jubileumprins (44 jaar) van De Deurdreiers was. De commissie was geboren en ging aan de slag, toen nog niet onder de Deurdreiersvlag. Om naamsbekendheid te stimuleren werd in de eerste twee jaren ’s middags een Herman Brood tentoonstelling georganiseerd, met kunstwerken en replica’s van Herman Brood. Vanaf 2003 is Geert Smits aangeschoven bij de commissie, wat ook het moment was dat de commissie onderdak vond bij De Deurdreiers. En sinds 2010 is Theo Gieling officieel de commissie komen versterken. Een aantal jaren was de zaal snel uitverkocht, maar die luxe is verleden tijd, als gevolg van het snel groeiende aanbod van soortgelijke feesten. De commissie moet daarom steeds met nieuwe ideeën komen. Soms lukt dat goed, maar ook zijn er tegenvallers, maar dat houdt de oganisatie scherp.

Initiator René van Brandenburg (voor insiders ‘Pam’) ziet er op toe dat de aankleding van de zaal en de entree elk jaar iets speciaals heeft. De eerste jaren werd zelfs de complete Mokumse Bar uit Braamt erbij gesleept. Een draaimolen werd getimmerd met op de voorgrond het podium voor de artiesten en in de zaal een gezellig Mokums terrasje waar de oudere gasten op een verhoogd podium konden zitten. Hij bouwde allerlei attributen, zoals een orgeltje, schilderde zelf de banners, enzovoorts. Sjef Holland verzorgde jarenlang de presentatie. Peter Berendsen en Rob Wilting zorgen voor de voorverkoop, garderobe, licht, geluid, enz. Rob Gieling zorgt voor de zaalinrichting en regelt de ‘natjes’ en ‘droogjes’. Geert Smits houdt het financiële in de gaten en verzorgt de publicaties. Theo Gieling zorgt voor een goed verloop van de toegangscontrole, en assisteert de andere leden waar nodig is.

De Commissie Amsterdamse Avond bestaat uit initiator René van Brandenburg, Peter Berendsen, Sjef Holland, Rob Wilting, Rob Gieling, Theo Gieling en Geert Smits.

DATA EN WETENSWAARDIGHEDEN “Amsterdamse Live Avond”

30 maart 2002 (Paaszaterdag)

De eerste Amsterdamse Live Avond, voorafgegaan door een middagexpositie met werken van Herman Brood (door verzamelaars Robert van Rheenen uit Doetinchem en Jack van Pol uit Wageningen). Avond-artiesten: Peter Borkes, Emile Hartkamp en DJ Maik Gerritsen.  (kaartverkoop ongeveer 200).

19 april 2003

De tweede Amsterdamse Live Avond, wederom voorafgegaan door een middagexpositie met werken van Herman Brood. Jos Bos zat met een (nep-)accordeon aan de deur.

Avond-artiesten: Lesley Williams (Hazes-imitator), Peter Borkes, Emile Hartkamp en DJ Maik Gerritsen. (kaartverkoop ongeveer 360).

10 april 2004

Geen middagprogramma. Artiesten: Renee de Haan, Peter Borkes, Emile Hartkamp en DJ Theo ter Horst. (kaartverkoop ongeveer 750).

26 maart 2005

Artiesten: Marianne Weber, Rob Groenendijk, Emile Hartkamp, Peter Borkes en DJ Sjaak van Bindsbergen. (kaartverkoop ongeveer 825).

15 april 2006

Artiesten: Koos Alberts, Sugar Lee Hooper, Arne Jansen, Peter Borkes en DJ Sjaak van Bindsbergen. (kaartverkoop ongeveer 890).

7 april 2007

Artiesten: Jannes, Dennie Christiaan, Peter Borkes, Emile Hartkamp en DJ Sjaak van Bindsbergen. (kaartverkoop ongeveer 940).

22 maart 2008

Artiesten: Corry Konings, Imca Marina, Peter Borkes, Emile Hartkamp, Dennis Versluys en DJ Sjaak. (kaartverkoop ongeveer 1.000).

11 april 2009

Artiesten: George Baker, René Schuurmans, Peter Borkes, Emile Hartkamp, Dennis Versluys en DJ Sjaak. (kaartverkoop ongeveer 895).

3 april 2010

Artiesten: Ronnie Ruysdael, Bonnie St. Clair, Peter Borkes, Emile Hartkamp, Dennis Versluijs en DJ Sjaak. (kaartverkoop ongeveer 340).

23 april 2011 (2e lustrum)

Artiesten: Sieneke Peeters, Dirk Meeldijk, Jan Keizer en Anny Schilder, Henk Wijngaard, Peter Borkes, Emile Hartkamp en Dennis Versluijs. (kaartverkoop ongeveer 760).

7 april 2012

Artiesten: Helemaal Hollands, Stef Ekkel, Peter Borkes, Emile Hartkamp, Dennis Versluijs en DJ Sjaak. (kaartverkoop ongeveer 405).

30 maart 2013

Een speciaal jaar. Eerst is samenwerking gezocht met Jongerensoos Rinoceros met het idee om een talentenjacht te organiseren. Drie winnaars mogen optreden op de Amsterdamse Avond. De winnaar daarvan wordt uitgenodigd voor een demo-opname in de studio met Emile Hartkamp. Op 8 en 22 maart hebben zes kandidaten opgetreden: Naomi Beijer, Timo Hulshorst, Celine van Brandenburg, Pascal Staring, Bianca de Dreu en Femke Hengeveld. De jury tijdens de voorrondes en de finale bestaat uit Dennis Versluijs, Leo van Onna (prins van De Deurdreiers), Renee Ebbers (van koor ‘In Between’), Teun de Koning (van Lukassen Produkties) en op 30 maart ook componist-producer-zanger Emile Hartkamp. Bianca, Naomi en Femke waren de gelukkigen. Femke won uiteindelijk met ‘I’ve got the music in me’. Dit was super leuk om te organiseren!

Artiesten: Jetti Paletti, Willem Barth, Peter Borkes, Emile Hartkamp, Dennis Versluijs en DJ Sjaak. (kaartverkoop ongeveer 370).

19 april 2014

Artiesten: Lesley Williams, Peter Borkes, Emile Hartkamp, Dennis Versluijs en DJ Sjaak.

Met gastoptredens van twee winnaressen van de talentenjacht in 2013, Femke Hengeveld en Bianca de Dreu. Bij de entree was een ludiek optreden door het Loo-Groessens Dweilorkest ‘Oeverloos’. (kaartverkoop ongeveer 200).

28 februari 2015 (Grande Finale)

Deze 14e en tevens laatste Amsterdamse Avond is speciaal: Gezamenlijk afscheid van Mokumse formule en van de band Commercial Break, die jarenlang ons Prinsenbal begeleidde).

Artiesten: Peter Borkes, Emile Hartkamp en Dennis Versluis. (kaartverkoop ongeveer 435)

‘Gruosna 838’ vanaf 2016

Na 14 jaar Amsterdamse Live Avond was het voor de commissie een uitdaging om met iets nieuws te komen. Stoppen was geen optie, maar de formule met Hollandse artiesten was uitgeput. Door in 2016 te kiezen voor een nieuwe naam ‘Gruosna 838’ stond de weg open om ook eens met een ander thema te komen. Zo is de commissie aan de slag gegaan met ‘De Jeugd van Vroeger’, een Schlagermiddag, Brommertoertochten, ’75 jaar vrijheid vieren we samen’, en wie weet komt er ooit weer een Amsterdams feestje.

Waar komt die naam Gruosna 838 vandaag?

We zijn op de naam ‘Gruosna 838’ gekomen door in de Groessense geschiedenis te duiken. Gruosna is de benaming van Groessen zoals dat voor het eerst voorkwam in een officiële akte, en dat was in het jaar 838.

De commissie spreekt het op z’n dialect uit als ‘Groe-se 8-3-8’.

Data en wetenswaardigheden “Gruosna 838”

12 maart 2016

“De Jeugd van Vroeger” (1) was zeer bewerkelijk en succesvol. Alle oud-discotheken in de Gemeente Duiven werden betrokken. De Waay, De Tackel, De Uitlaat, De Herberg, Octopus en Rinoceros. Ieder leverde een play-list en een DJ. Het orkest was van Jan van de Boom ‘Sinusgroup’ en DJ Sjaak. Intussen was er gelegenheid om eventueel nog bestaande ‘museumstukken’ tentoon te stellen, plus een aantal oude brommers, om het ‘brommers kieken’ gevoel re benadrukken. (kaartverkoop ongeveer 660).

1 april 2017

“De Jeugd van Vroeger” (2) met de ‘192 Drive-Inn-Show’. De voorbereidingen waren doorregen met emotionele gebeurtenissen. Ziekte en overlijden van mensen die heel dicht bij de commissieleden stonden hebben een flinke impact gehad op het enthousiasme tijdens de organisatie. Op 1 april begon de dag het met een mooie opzet van een brommertoer compleet met een tentoonstelling in de zaal. En ’s avonds werd teruggegaan in de tijd met ‘192TV’. Herman Ross had een prachtig decor gemaakt, maar we misten die avond de echte spirit. (kaartverkoop ongeveer 110)

24 juni 2018

Voor het eerst is dit jaar geen eigen programma. Maar wel een speciale brommer-toertocht welke tijdens de Manifestatie Das Groessen werd opgezet. Dat was een geslaagde samenwerking.

15 april 2019

Schlagermiddag met ‘Die Powerhosen’ en DJ William Boekhorst.(kaartverkoop ongeveer 320).

Jaar 2020 geen activiteiten

In verband met de Corona-Pandemie kon het uitgebreide programma van “75 jaar vrijheid vieren we samen” geen doorgang vinden. Eerst zou het in maart zijn, uitgesteld naar november en uiteindelijk gaat het november 2021 worden.

Brommers Kieken (Liemerse Toertocht)

1 april 2017

Brommers Kieken (1) op dezelfde dag als ‘De Jeugd van Vroeger’ (18 deelnemers)

24 juni 2018

Brommers Kieken (2), als onderdeel van de Manifestatie ‘Das Groessen’ (33 deelnemers)

15 juni 2019

Brommers kieken (3) met 31 deelnemers.

SUCCES DELEN MET DE GROESSENSE GEMEENSCHAP

Omdat het jarenlang financieel voor de wind ging, vond de commissie dat dit gedeeld moest worden met de Groessense gemeenschap. In een dorp heb je elkaar nodig, je zoekt elkaars hulp in mindere tijden, dus in goede tijden mag je dat ook laten merken. In dit geval is dat in de vorm van schenkingen gedaan:

  • In 2019 € 500 aan de “Stichting vrienden van de Joannesschool”
  • In 2015 € 425 aan het team van Alpe D’Uzes
  • In 2011 € 500 aan de Bond van Ouderen (jubileum)
  • In 2010 € 500 aan Jongerensoos Rioceros (jubileum)
  • In 2009 € 500 aan kerkkoor ‘In Between’
  • In 2008 € 100 aan Scouting Groessen
  • In 2007 € 600 voor aanlichten Andreaskerk (actie Ronde van Gelderland)
  • In 2006 € 500 voor de Muziekkoepel (actie Dorpsraad)
  • In 2005 € 500 aan Muziekvereniging St. Andries (jubileum)
0