Carnavalsverenigingen en Dickens in de Liemers zoeken permanente locatie voor bouw- en opslagloods

 In Nieuws
  • De Deurdreiers, De Nathalzen en Stichting Dickens in de Liemers doen oproep aan inwoners in zoektocht naar permanente locatie
  • Tot en met eind maart kunnen de partijen wel gebruikmaken van de voormalige manege Landsmaat

Een opsteker voor de carnavalsverenigingen De Deurdreiers (Groessen) en De Nathalzen (Loo) en Stichting Dickens in de Liemers. Zij kunnen deze winter terecht in een tijdelijke bouwloods, de voormalige manege Landsmaat in Groessen. Een permanente locatie voor de hoognodige bouw- en opslagloods is er echter nog niet en daarom doen de drie partijen een beroep op de inwoners van Duiven.

De Deurdreiers, De Nathalzen en Stichting Dickens in de Liemers hebben dringend behoefte aan een loods voor de bouw en opslag van onder meer carnavalswagens, decorstukken en andere materialen. Een dergelijke ruimte is cruciaal om de festiviteiten, die jaarlijks vele duizenden mensen trekken, goed te kunnen blijven organiseren. Sinds vier jaar trekken de drie partijen nauw samen op om een structurele oplossing te vinden. In een uitgebreid plan staan de behoeften beschreven voor een loods van circa 2.400 vierkante meter.

Steun voor plannen
De intensieve lobby voor een bouw- en opslagloods, waarvan ook carnavalsgroepen en andere verenigingen met ruimtegebrek gebruik mogen maken, is al langere tijd gaande. De goed voorbereide plannen kunnen op steun rekenen van de gemeente Duiven en alle politieke partijen.

Beperkende regelgeving
In het ideale scenario betrekken de drie partijen een bestaande loods in het buitengebied. Alternatief is dat er een perceel beschikbaar komt waar er eentje gebouwd mag worden. Hoe simpel dit misschien ook lijkt, de praktijk is compleet anders. De tot dusver besproken en onderzochte locaties vallen allemaal af vanwege dwarsbomende regelgeving. Met name de mogelijke komst van de A15, beperkende bestemmingsplannen en het Didam-arrest hinderen de voortgang van het project.

Open oproep
“We hebben samen met de gemeente alle scenario’s besproken waarvan wij dachten dat die haalbaar en betaalbaar waren, maar helaas zonder resultaat. Alternatieven zien we niet meer. In gezamenlijk overleg hebben we besloten een open oproep te plaatsen. Mogelijk zijn er agrariërs die denken aan stoppen of ruimte over hebben, of misschien is er toch ergens een perceel beschikbaar waar volgens de regels een loods gerealiseerd mag worden. In dat geval komen we graag met diegene in contact. Voor onze toekomst is dit zeer belangrijk”, aldus Geert Smits namens de drie partijen.

Tijdelijke loods
Voor deze winter hebben de drie partijen en carnavalsgroepen geluk. Er is met de Landsmaat een tijdelijke oplossing gevonden. De voormalige manage in Den Oldenhoek in Groessen staat op de nominatie gesloopt te worden vanwege de mogelijke doortrekking van de A15, maar staat vooralsnog overeind. Rijkswaterstaat en de huidige beheerder, Stichting De BongerdBühne, hebben toestemming gegeven om de ruimte tot en met maart 2023 te gebruiken.

Carnavalsgroepen die vooralsnog geen onderdak hebben voor wagenbouw mogen zich melden bij De Nathalzen (info@nathalzenloo.nl) en De Deurdreiers (opslagruimte@deurdreiers.nl). Tevens komt er een infosessie op woensdag 7 december (20.00 uur). Meer informatie daarover volgt via de website van beide carnavalsverenigingen.

Fotobijschrift: Willy Driessen (De Deurdreiers), André Oudendag (Stichting Dickens in de Liemers), Rik Booltink (De Nathalzen) en Geert Smits (De Deurdreiers) zijn blij met de tijdelijke oplossing, maar zoeken nog altijd een permanent onderkomen.

Recent Posts