Frühschoppen of Frühshoppen in Groessen
Is het nou met een ‘c’ of zonder? Een duidelijk antwoord lijkt niet te bestaan. In de Liemers wordt het ook door elkaar gebruikt in teksten en in advertenties.
Bij het woord Frühshoppen zou je ‘vroeg winkelen’ kunnen vermoeden als je het op z’n Engels zou benaderen.
De juiste schrijfwijze dient wellicht Frühschoppen te zijn, gebaseerd op de Duitse uitspraak en betekenis. Daarbij kan als voorbeeld dienen hoe de Duitsers onze badplaats ‘Scheveningen’ uitspreken als ‘Sjeveningen’.
Een Oostenrijkse uitleg over het Frühschoppen is dat men eerst de mis in de kerk bezoekt, waarna men kan gaan Frühschoppen. Het betekent dat onder genot van bier en wijn een stevige maaltijd wordt genuttigd met streekproducten, zoals huisgemaakte worsten, spek, jams, taarten, brood aangevuld met likeuren en schnaps.
Bij ons in de Liemers gaat het er een tikkeltje anders aan toe. De mis in de kerk is een zeldzaamheid geworden, alcoholische drank mag onder de 18 jaar niet meer geschonken worden, en gezamenlijke maaltijden gebeuren doorgaans alleen thuis.
Maar er wordt wel degelijk genoten van carnaval en Frühschoppen. Elk dorp maakt er op eigen wijze een mooi feestje van met gezamenlijk proosten op het goede leven en met zijn allen aan de boerenkool (een heerlijk streekproduct).
Sinds enkele jaren hebben de ‘Olde Raddreiers’ in Groessen het Frühschoppen een nieuw leven ingeblazen. Er wordt buiten al vroeg begonnen met eieren bakken, in de zaal is ondertussen het kindercarnaval terwijl in het café live muziek is van duo ‘Vision’. Alle ingrediënten voor een gezellig feestje voor alle leeftijden.
Na alle carnavalsfestiviteiten begint de 40 daagse Vastentijd met een askruisje op Aswoensdag. De Groessense Deurdreiers hebben hun leden opgeroepen om evenals vorige jaren een askruisje te halen. Dit is begonnen op ‘uitdaging’ van de toenmalige pastoor Oortman. Dit jaar is dat op 1 maart in de Zevenaarse Andreaskerk zijn.