Het begon eind 1958

Zoals in meer dorpen in de Liemers begon het Carnaval in Groessen eind vijftiger jaren. Het bestuur van Schutterij EMM vroeg Jan van de Borne mee te werken aan het tot stand komen van een Groessense carnavalsvereniging. Er kwam heel wat voor kijken voordat uiteindelijk een Raad van Elf geformeerd kon worden. Voor ‘passende’ kleding was geen geld, dus verscheen de Raad in het zwarte pak, want sommigen hadden dat zelf, konden het ergens lenen of ruilen als het eigen zwarte pak niet meer paste. De ‘mutsen’ werden zelf gemaakt van karton en beschilderd met waterverf. Plannen werden gemaakt en uitgevoerd: Een ‘Vastenaovondbal’ en een grote optocht! Door de werkgroep was goed aan de weg getimmerd, want overal in buurten en bij verenigingen begon men wagens te bouwen, ook kinderen en individuen deden enthousiast mee. Het was allemaal ver boven verwachting. Tijdens de eerste optocht was het erg koud en mistig, maar wel droog, en dat was gunstig voor de waterverf. De samenwerking met de toenmalige caféhouders Holland en Bloemberg was geweldig goed: Er was een goede financiële regeling afgesproken. En dat resulteerde het eerste jaar al in een klein batig saldo. In het tweede jaar liep het al heel wat soepeler. Naast de Raad van Elf was er ook een President en een Bestuur. Ook meldden zich steeds meer nieuwe medewerkers, alleen was er geen Prins te vinden, dus ‘offerde’ Jan van de Borne zich weer op. Hij was de eerste twee seizoenen (1958-1959 en 1959-1960) Prins Drikkusman I.

Boerenbal later Prinsenbal

In notulen m.b.t. 8 november 1987 heette het nog Boerenbal met muziek van de PM-band, een jaar later wordt gesproken van Prinsenbal. Op deze 11e van de 11e wordt de nieuwe prins bekend gemaakt: de onthulling van ‘Het best bewaarde geheim van Groessen’. Bands als Kaliber en Commercial Break bepalen samen met het bezoekersaantal de sfeer.

Pronkzitting

In 1988 worden kisten gebruikt om het podium te bouwen, en voor de Vrolijke Bloazers wordt het podium van Thuvine ingehuurd.

In de beginjaren van de Pronkzitting zijn er bekende artiesten op het podium uitgenodigd, zoals Cisca Peters, Het Lowland Trio en de Three Jackets. Maar al gauw bleek dat eigen artiesten een prima programma op de planken konden brengen. Zowel de plaatselijke  artiesten als de bezoekers tonen elk jaar weer hun enthousiasme en betrokkenheid op het fenomeen Pronkzitting. Sommige artiesten staan jarenlang op het podium, en andere hebben daar minder inspiratie voor, maar het blijft elk jaar weer knap en verrassend hoe mensen iets moois op de planken weten te brengen. Ook vanuit de collega verenigingen uit de buurtplaatsen is er interesse en zijn hoge waarderingen uitgesproken.

Optocht als primeur in de Liemers

In het tweede jaar was de optocht wederom een groot succes en was nog uitgebreider als in het eerste jaar, mede omdat er veel belangstelling van buitenaf langs de weg stond. Groessen was immers de eerste in de omgeving met een carnavalsoptocht. Een sensatie in het tweede jaar was dat de optocht in de Kampstraat vastliep. Carnavalsvereniging De Deurdreiers was nu echt geboren, en had ook recht van bestaan. Dat was in die twee jaar wel bewezen!

Naderhand is de vereniging verder blijven groeien. Ook al waren er moeilijke jaren, waarin het financieel bepaald niet voor de wind ging. De grote optocht is altijd populair gebleven, en inmiddels uitgegroeid tot een regionale publiekstrekker. In 2013 en 2014 waren er ruim 700 deelnemers aan de optocht, en langs de weg rijen dik met bezoekers. Het weer is uiteraard een bepalende factor daarbij. Bouwruimte voor wagens is er niet voldoende, daarom wordt gepromoot om kleinere wagens te bouwen, waarvoor en speciale prijzenklasse is gevormd.

Carnavalsweekend

In de beginjaren draait het carnavalsweekend voor een belangrijk deel om de optocht, en is het altijd een uitdaging het feest aantrekkelijk voor publiek te maken. Een goede muziekband is een grote investering, maar wel een belangrijke publiekstrekker. In februari 1987 was dat bijvoorbeeld de Tramps, maar de maandagavond liep totaal niet. Daarna is voorgesteld om op deze avond de prijsuitreiking van de optocht te verrichten of de maandagavond af te schaffen. Het eerste bleek een goed besluit. De organisatie is in de loop der jaren flink uitgebreid en de voorzieningen worden steeds uitgebreider en professioneler. Tegenwoordig trekt het feest duizenden bezoekers uit de hele Liemers.

Jubilea delen met dorpsgenoten

In de loop van de jaren heeft de vereniging ook laten zien dat ze het Groessense dorpsleven als vanzelfsprekend hoog in haar vaandel heeft staan. Ter gelegenheid van haar 33-jarig jubileum schonk ze de  dorpspomp, en tijdens het 44-jarig jubileum zorgde ze voor de restauratie van de toegangspoort tot de begraafplaats. Daarnaast zijn en worden er onvergetelijke happenings georganiseerd, zoals ‘Groessen in Touw’ en de ‘Amsterdamse Avond’. En wie weet wat ‘De Deurdreiers’ allemaal nog in petto hebben om Groessen aangenaam mee te verrassen.

Kortom een vereniging waar Groessen trots op mag zijn!